Sunday, 8 May 2011

selamat HARI IBU SEDUNIA

disini nk mengajak all readers di luar sne untuk same-same meng`wish kpd our mum..so kt bwh nie da la cre2 utk mlakukan wish tersebut..


aku da selit kan cara-cara nye.::

1. berpantun
2. poem
3. sajak
4. lu pikir la sendiri.
haha..

nie ktegori pantun:;

                                               Tarian gamelan lagu senandung,
                                                         Warisan bangsa penuh keramat;
                                              Sembilan bulan sarat mengandung,
                                                         Tetap ceria sedia berkhidmat.

                                                        Anak rubah dipanggang api,
                                              Dimakan oleh orang Iban;
                                                        Penat lelah tolak ke tepi,
                                              Demi anak rela berkorban

                                                       Pergi ke pekan membeli laici,
                                               Singgah berehat bersama teman;
                                                       Marahnya bukan marah membenci,
                                                Sebagai nasihat jadikan pedoman.
ktgori poem:;





                                     Mom your the light to my world 
the sun to my galaxy
the flowers to my petals
the beat to my heart
i love you mom
from all my heart
Rashidi Amri..



                                             Mother... 
                                             You filled my days with rainbow lights,                                                    

                                             Fairytales and sweet dream nights, 
                                             A kiss to wipe away my tears, 
                                             Gingerbread to ease my fears. 
                                             You gave the gift of life to me
                                             And then in love, you set me free.
                                             I thank you for your tender care, 
                                             For deep warm hugs and being there. 
                                             I hope that when you think of me
                                            A part of you
                                            You'll always see. 
                                             i love u so much  




 ktgori sajak:;




                                                    Orang kata aku lahir dari perut ibu..
                                                    Bila dahaga, yang susukan aku.. ibu
                                                    ila lapar, yang suapkan aku..ibu
                                                    Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ibu
                                                    Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Bu!
                                                    Bila bangun tidur, aku cari.. ibu
                                                    Bila nangis, orang pertama yang datang ..ibu
                                                    Bila nak bermanja… aku dekati ibu
                                                    Bila nak bergesel… aku duduk sebelah ibu
                                                    Bila sedih, yang boleh memujukku hanya ibu
                                                    Bila nakal, yang memarahi aku… ibu
                                                    Bila merajuk… yang memujukku cuma..ibu
                                                    Bila melakukan kesalahan… yang paling cepat
                                                    marah..ibu
                                                    Bila takut… yang tenangkan aku.. ibu
                                                    Bila nak peluk… yang aku suka peluk..ibu

                                                    Aku selalu teringatkan ..Ibu
                                                    Bila sedih, aku mesti talipon… Ibu
                                                    Bila seronok… orang pertama aku nak beritahu… Ibu
                                                    Bila bengang.. aku suka luah pada ..Ibu
                                                    Bila takut, aku selalu panggil.. “ibuuuuuuuuuuuuu! “
                                                    Bila sakit, orang paling risau adalah ..Ibu
                                                    Bila nak exam, orang palin g sibuk juga Ibu
                                                    Bila buat hal, yang marah aku dulu..Ibu
                                                    Bila ada masalah, yang paling risau.. Ibu
                                                    Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. Ibu
                                                    Yang selalu masak makanan kegemaranku. . Ibu
                                                    Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku,

                                                    Ibu
                                                    Yang selalu berleter kat aku.. Ibu
                                                    Yang selalu puji aku.. Ibu
                                                    Yang selalu nasihat aku.. Ibu
                                                    Bila nak kahwin..
                                                    Orang pertama aku tunjuk dan rujuk… Ibu

                                                   Aku ada pasangan hidup sendiri
                                                   Bila seronok… aku cari pasanganku
                                                   Bila sedih… aku cari Ibu
                                                   Bila berjaya… aku ceritakan pada pasanganku
                                                   Bila gagal… aku ceritakan pada Ibu
                                                   Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
                                                   Bila berduka, aku peluk erat Ibuku
                                                   Bila nak bercuti… aku bawa pasanganku
                                                   Bila sibuk… aku hantar anak ke rumah Ibu
                                                   Bila sambut new year… Aku hadiahi bunga pada
                                                   pasanganku
                                                   Bila sambut hari ibu… aku cuma dapat ucapkan Selamat
                                                   Hari Ibu
                                                   Selalu… aku ingat pasanganku
                                                   Selalu… Ibu ingat kat aku
                                                   Bila..bila… aku akan talipon pasanganku
                                                   Entah bila.. aku nak talipon Ibu
                                                   Selalu… aku belikan hadiah untuk pasanganku
                                                   Entah bila…. aku nak belikan hadiah untuk Ibuku

                                                   Renungkan:

                                                  Dulu Ibu kata: “Kalau kamu sudah habis belajar dan
                                                  berkerja… bolehkah kamu kirim wang untuk Ibu? Ibu
                                                  bukan nak banyak… lima puluh ringgit sebulan pun
                                                  cukuplah”.

                                                  Berderai air mata. Hari ini kalau Ibu mahu lima ratus
                                                  sebulan pun aku mampu. Aku boleh kirimkan. Tapi Ibu
                                                  sudah tiada.

                                                  ingatlah pengorbanan ibuuuuu….




aku skrg pn rse mcm tu..bile ibu dh xda bru nk mnyesal..dulu mase da ibu salu je saket kn hti dye..buat dye mnangis..sedih..
skarng bile dh xda baru nk mnyesal..dh xguna..
skrg nie nsb baek da owg yg sanggup wat sume tu untuk aku..
byk dye wat utk jge aku..
susah senang aku g tau dye..
suka duka aku kongsi dgn dye..
yg pling penting dye syg kt aku lebih dari dye syg kt org laen..
terima kasih sayang..
hadir mu memberi erti yg besar dlam hidup ku..
hadir mu umpama mengganti ibu ku..


TERIMA KASIH UTK MU IBU kerana mnjge aku hingga dewasa..
tahan dengan karenah aku yg sering membuatmu sedih..
akan aku igt mu dalam doa ku dan sentisa berdoa utk ksjahteraan mu disana...



p/s;; dipetik dan di ubah suai dlm otak amri

3 comments:

Husna Ismail said...

touched. nice post amri ;)

...:GeT somThinG New...: said...

hhaha..
xda la..ttbe je trigt nk tlis..
sempena hri ibu sedunia..
tlong ucap kn mkyang..
selamat hri ibu..

sitihelminakay said...

baby i like this one :)